måndag 15 juli 2013

Träningsplanering

I skolan har jag läst kursen träningslära vilket var väldigt användbart för mig och hästarna även om kursen syftade på människor. Jag anser att det inte är någon större skillnad på vad man bör tänka på när man tränar sig själv och sin häst.

För att få en framgångsrik träning med hästen eller dig själv som ryttare så krävs det planering. En träningsplan gör att du tydligare ser ditt mål framför dig och det ökar chanserna att bibehåller din motivation till att följa din plan.

Träningsplanering hör ihop med mål och som det säger sig självt så har man inte samma mål för veckans träning med hästen som för de närmsta 3 åren. Därför är det bra om man flera träningsplaner för olika långa perioder.

Långtidsplan
Den täcker en period på ca 3-4 år. Vad och hur ska du träna de närmsta fyra åren för att nå ditt "huvudmål" på en sådan lång period? för elitnivå kan det ex vara till nästa OS.

Årsplanering
Säger sig självt, är inom ett år och då planerar du upp träningen så att du uppnår en del av ditt huvudmål. Hur ska det närmsta året se ut träningsmässigt? Vad behöver jag fokusera på? Vilka tävlingar ska du tävla?

Periodplan
Täcker några månader, ca 1/3-1/4 av ett år. Det här är en planering för att fokusera på att du uppnår dina delmål. ex "om jag ska gå från LB till LA på ett år, vad ska jag då börja med för att uppnå det?" det kan ex vara att planera in mer sidvärtsrörelser i en periodplan.

Veckoplan
Säger sig naturligt, är en veckas planering vad du ska träna på med din häst. Vad är veckans mål? Hur ska du träna för att uppnå veckans mål samt att följa periodplanen och dess mål? Att tänka på är att vara konsekvent. Veckorträningar kan snabbt rinna iväg så det gäller att verkligen träna på konsekvent på det du behöver för att nå ditt periodplansmål.

Träningspass
Planering dag för dag. Det gäller inte att bara rida runt utan att veta vad man gör. Det du rider och tränar på ska vara av en anledning, att det leder dig vidare i träningsplanering och mot dina mål. Det kan ibland krävas en disciplin att träna på det man sätter upp för sig. Det är lätt hänt att ett träningspass har gått och man känner att man har missat att träna på det man skulle.

Att tänka på är att vara konsekvent och realistisk. Är målet du satt upp något som är möjligt för dig och din häst under den tidsperioden? Träna fokuserat och intensivt på det du behöver träna på för att bli bättre. Din träningsplanering behöver inte vara skriven i sten, den kommer behövas uppdateras efter hand då det inte alltid går som man tänkts sig. Ibland var ett delmål man satte upp för sig inga problem alls att uppnå medans ett annats kanske tar mycket längre tid och behöver planeras in mer i träningen.

Ett tips på hjälp i träningen kan vara Deliberate Practice som jag tidigare skrivit om, träna träna träna!

Fokus på din planerade träning hjälper dig utvecklas!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar