söndag 1 november 2015

Rätt målsättning - Första steget att göra innan man börjar träna

JEC har en ny adept som inlett personlig träning, därför tänkte jag dela med mig av resan så att ni läsare kan följa med steg för steg hur det går till vid processen med personlig tränare och träningsperiod.

Det krävs förberedande arbete innan man börjar träna, det allra första som man börjar med innan man kör igång är att sätta upp mål. Att träna utan ett mål är som att träna i blindo. Ett vanligt fel som uppstår när man sätter upp mål är att man har som mål "att komma i form" eller liknande. "att komma i form" är väldigt luddigt, det går inte att mäta, du vet inte när du har uppnått målet eller inte. Definiera "komma i form", det skulle egentligen kunna bli uppnått efter bara ett träningspass för att då är du faktiskt i bättre form än innan, men så är ju sällan målet menat att vara. Såhär ska man tänka när man sätter mål:

Specifikt
Målet ska vara kopplat till det du vill uppnå, är det  tex "komma i form"- förbättra konditionen eller få starkare muskler? Målet ska vara så specificerat som möjligt, är det förbättra konditionen eller är det att gå ner i vikt? Vad vill du uppnå? Hur ska du uppnå det?

Mätbart
Målet måste gå att mäta för att annars vet du inte om du har öppnått målet eller inte vid träningsperiodens slut. På det sättet är det till fördel om man kan sätta siffror på sitt mål, tex springa 1mil under 1h, antingen har man klarat målet eller inte. Målet förbättra konditionen - då vet man inte säkert om man har uppnått det eller inte, en väldigt liten förbättring är att målet är uppnått men var målet att bara förbättra konditionen lite?

Accepterat
Målet måste komma ifrån din egna vilja, dina egna motiv så att det är du som har valt och accepterat målet, inte någon annan. Är du inte hundra med på målet som sätts upp så kommer du inte ge allt om du inte är med på det.

Realistiska
Ett mål ska vara utmanande, inte för lätt men inte heller för svårt att uppnå. Här gäller det att känna sig själv, ta hänsyn hur man ligger till i förhållande till målet från start, hur intensivt man klarar att träna, hur lång period man ska träna osv, är det möjligt att uppnå just det målet på den tiden?

Tidsatt
Registrera startdatum och sätt ett slutdatum när det ska vara uppnått, annars är det väldigt lätt att man skjuter upp träningen och målet rinner ut i sanden.

Jag och min "nya" adept Mia som har satt mål för sin träning, redo för att köra järnet med träningen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar